Comparteix:

Fins el 1971, es manté la forta activitat teatral que es venia fent, si be en aquest any ja decauen les actuacions, representant-se solament 14 obres de teatre. L’any 1972 es representen 12 obres, amb molta feina, ja que si fins ara les temporades teatral eren dirigides per un o dos directors en aquest any foren 6, per acabar l’any 1973 solament representant-se el “Ball de la Mare de Déu de Misericòrdia”, el setembre dins les festes d’aquesta i un festival al desembre titulat “Poemes Nadalencs”.

Aquesta crisi és reflexa de la de tants altres grups principalment d’aficionats que els porta més d’una vegada a la seva desaparició total.

Ja entre els anys 1974-75 i 1976, és quan entren al Bravium grups de gent provenint del col·legi La Salle de Reus i d’altres col·lectius i es torna a reemprendre l’activitat, essent director en Josep Bargalló, entre aquest i alguns grups forans tornen a fer possible que el teatre torni a ser present al nostre escenari (com per exemple PIM de Martorell i Brau Teatre.)

S’abandonen les funcions de cada diumenge i es preparen més representacions més allunyades unes de les altres. Aquesta separació pot beneficiar, al mateix temps, que pot augmentar la seva qualitat artística (cal suposar un major nombre d’assajos), i per altra par la representació teatral de cada diumenge, no es gaire (o gens) aconsellable socialment; estem a l’època en que la televisió a entrat a les llars i en un altre sentit el cotxe; les famílies organitzen els dies festius d’una altra manera.

Està present una voluntat de fer bon teatre, encara que es manté present, parcialment, la consciència de la “moralitat” o “decència” que hi ha d’haver dins d’ell, el problema es resolt fent les obres que es consideren interessants teatralment i posant al programa “per a majors de 18 anys”.

Una altra característica d’aquesta etapa, es que dins de Bravium hi treballen diferents grups, cosa que dona a la programació una diversitat difícil de cohesionar. Cada grup manifesta la seva tendència d’una manera bastant definida. Respecte al públic és lògic de suposar que no tots els grups poden satisfer en un mateix grau el gust de tots, el que fa preveure que hi ha una dispersió dels que més o menys eren els habituals.

L’any 1975 es veu ple d’activitat, portada a terme per els grups de la casa, com també per altres de fora, per anomenar-ne alguns, Grup teatral Constantí (Lo Ferré de tall) – Grup teatral La Salle (Amor… direcció prohibida) – Espolon del gallo de Madrid (La buena crianza del gusano) – Grup Esperpento de Vigo (La orgía) – Grup Zizalla de Madrid (Crónica) – Comediants de Barcelona (Catacroc) – Grup Valle inclan de Tarragona (Historias del zoo) – Ziasos de Barcelona (El señor de Mockinpott), així com concerts, recitals també fets per grups de fora.

També fou aquest any en que sota la direcció de Jaume Amenós i amb idees d’un grup de col·laboradors es posa en escena un espectacle anomenat “INNOCENTADA” amb un gran èxit, el qual tindria una continuïtat de 10 anys fent-se l’últim l’any 1984.

En un dels programes d’aquesta època, a més de presentar l’obra, es fa una petita declaració d’intencions, que confirma la nova actitud que s’adverteix en la tria d’obres a representar. Diu així: “Entre tots – públic, autors, directors, comediants – forgem-nos sense defallir, un teatre ajustat als nous temps. No oblidem que el teatre és l’art social per excel·lència. Als joves sobretot, pertany el dret i el deure de promoure, emplenar i empènyer aquest desig.” Continua ” ajuden’s a la renovació d’aquest teatre. Fes-te soci de Bravium A.C.”. Es suposa que el nombre de socis a baixat considerablement degut al temps d’inactivitat i també a l’intent de cercar uns nous camins adequats al temps actual. Consta també en el programa una nota dient que els socis tindran rebaixen en el preu de la localitat, el que significa que els abonaments per un mes havien estat suprimits.

És també l’any 1975 quan es creen les primeres Festes de Primavera, durant una setmana la qual és plena d’activitats de tota mena així com recitals i variades representacions artístiques, l’any 1976 es celebren les segones Festes els dies 18 al 21 de març.

L’any 1976, segueix la mateixa linea, amb Josep Bargalló com a director i grups forans a destacar G.A.-71 de Barcelona (La lliçó) – Orfeó Reusenc (La Pepa maca) – Enric Guitart (La manos de Euridice) – Ditirambo de Madrid (El barco de papel) GT AC Culturals (Els mites de Bagot) GTP Valls (La rosa dels Vents) – TCA de Tarragona (Ejercicio para cinco dedos) – GA ART de Torredembarra (Tres barrets de copa) – Grup A-71 de Barcelona (Bèsties de mar) – Grup Tábano (Cambio de tercio)-, diversos festivals (Esbart Vilaseca – 25 anys Bravium – Congregació Mariana), així com també recitals de cançó catalana (Grup coses – Lily and tierra virgen – Xesco Boix – A trenc d’alba – Roca foradada – Lluís Colom…).

La secció de Tennis taula, és en aquesta etapa quan torna a arrencar amb força a partir de l’any 1974 i és l’any 1976 amb motiu de celebrar l’Entitat els 25 anys com a Bravium quan es crea les primeres “25 hores de Tennis Taula”, amb un intens programa d’activitats com teatre, cinema, recitals i variats actes, a partir de l’any vinent s’anomenen “24 hores de Tennis Taula”. S’en celebraren 8 edicions fins l’any 1984, menys l’any 1983 que no es varen fer.

És també quan es constitueix l’Atlètic Club de Tennis Taula segons acte del dia 30 de setembre de 1976. Sempre amb l’objectiu de potenciar i donar a conèixer la labor teatral es realitza la “Primera mostra Intercomarcal de teatre del Tarragonès, Alt i Baix Camp”, els dies 23, 30, 31 d’octubre i 1 de novembre, patrocinat per l’Ajuntament de Reus. Es presenten les obres “La rosa dels vents, ejercicio para cinco dedos, Historias del zoo, Els mites de Bagot i Tres barrets de copa. És també aquest any quan l’Entitat que des de l’any 1951 s’anomena Bravium Atlètic Club, es constitueix segons acta del 30 de juny en Bravium Artístic Cultural creant-se nous estatuts els quals el Govern Civil de la Província els aprova en data 14 de gener de 1977.

En data 26 d’agost d’aquest any, l’Ajuntament de Reus, té a be concedir a Bravium Artístic Cultural la “Medalla de Plata al Mèrit Municipal pels seus mèrits rellevats i serveis prestats en benefici d’aquesta ciutat de Reus.

El dia 14 de març i amb la representació de l’obra Guillem Tell s’inaugura el nou ornat de la sala teatre. 1977.- Aquest any tenen lloc dos fets importants a l’Entitat. La creació de l’Associació d’Espectadors de Teatre AET. i la incorporació del grup de teatre “La Tartana”. L’inclosió d’aquesta última queda concretada en una circular adreçada als socis en data 12 d’abril. “… una de les tasques que s’ha proposat el Bravium, és la de promocionar el teatre a la nostra Entitat, la qual cosa va fent a través dels grups forans que, amb més o menys regularitat actuen al nostre estatge i també amb les actuacions dels propis grups de casa. I pel que fa referència a la producció teatral pròpia ens plau assabentar-te de que, des d’ara Bravium acolleix en les seves dependències el grup “La Tartana – Teatre Estudi”, prou conegut pels reusencs, puig que, no fa pas masses anys, va donar una forta embranzida a l’ambient teatral de la ciutat, bastant malmès aleshores, participant en els inicis del que s’ha anomenat després teatre independent.”

La Tartana que, comença una nova etapa, està doncs amb nosaltres, amb caràcter totalment independent, però al cap i a la fi, col·laborant amb Bravium al servei d’un teatre d’ara i nostre. El seu primer espectacle que podrem veure els propers dies 16 i 17 d’aquest mes, és el muntatge de “Les tribulacions del comerciant Macheath”, escrit i pensat per Pere Prats i Sobrepere…

La llista d’actors de l’obra indica que hi ha una participació activa d’aquestos que normalment havien actuat al Bravium com Dolors Juanpere, Ramon Tapies, Miquel Simó. Els altres: Cuca Amorós, Xavier Amorós, Antoni Giménez, Pere Prats, Joaquim Sorio, Eugènia Vallverdú, són nom que pertanyent a la Tartana. Degut a les dificultats teatrals ja al·ludides a la carta anterior el grup no va aconseguir sobreviure i va desaparèixer totalment sense realitzar cap més espectacle.

A part de les nostres produccions, destaquem els grups forans com Grup Fábula Rasa (Juan de Mairena) – Grup Casal de Matró (La Pau retorna a Atenes) – Grup l’Estaquirot (Titelles de teatre infantil) – Grup de Montbrió (El metge a garrotades – un plat de crema i El criat de dos amos) Grup Dagoll Dagom (No hablar en clase) Maria Matilde Almendros (l’Hostal de la Glòria) – Grup U.D. CUC (teatre infantil) – La Baldufa (Teatre infantil) – Trup 69 (Viatge de nuvis) – Grup La Roda (Edip Rei) – Grup GTP Valls (Revolta de bruixes) – Grup Capçanes (El port de les boires) – Grup Marduix (infantil) – Grup A. ART de Torredembarra (l’Inspector) – Grup Hospitalet de l’Infant (Yerma). Cal destacar també diferents recitals com Els Trumlaires, Ramon Muntaner, Terra Viva, Grup Coses, Lluís Colom, Esquirols…

També aquest any i entre el dies 21 al 27 de març tenen lloc les terceres Festes de Primavera.

És aquesta la temporada amb més realitzacions i moviment teatral de totes les que pertanyent a aquesta etapa. Els components de Bravium es proposes en primer lloc la captació de nous socis perquè no siguin els problemes econòmics els que enfonsin l’activitat teatral a la vegada que cerquen oferir a aquest possibles socis, el teatre que els pugui interessar. 1978.- Aquest any es tornen a celebrar a la nostra ciutat les festes de Carnaval. La Comissió organitzadora està formada per la majoria d’elements de Bravium, essent el President en Jaume Amenós. Encara que s’ha agut de preparar la festa amb sols un mes d’antelació, resulten aquestes un èxit per una part el retrobament de la Festa i l’altra per l’embranzida i treball dels components de la Comissió. Bravium com és lògic participà a tots els actes. És a partir de l’any 1979 quan comença a participar-hi com a xaranga organitzada, i sense ànim de presumir cada any fou una de les millors i més lluïdes de la Festa.

Així mateix per la nit del dissabte de Carnaval i després de la rua-arribada, té lloc al Bravium un sopar ball per a tots els socis i participants.

L’activitat teatral continua essent forta i abundant. A part de bastants grups forans els muntatges d’aquest any foren a càrrec de 4 directors, cada ú seguint una linea diferent amb les seves representacions, foren en Josep Bargalló, Ramon Tapies, Dolors Juanpere i Jaume Amenós.

Dels forans destacaren el Grup de Teatre i Estudi Luis Vives de la Universitat Laboral de Tarragona, dins la II Mostra de Teatre Intercomarcal amb l’obra “Fando y Lis” d’Arrabal, Aula Teatre de l’Institut Montserrat de Sans “Els tres Mosqueters” Col·lectiu de Teatre Margen de Gijón amb “y los Ciclopes salieron de las entrañas de la tierra para saltar al cielo”, muntatge a càrrec de Fliu Formosa i C.Grau, per a l’AET amb l’obra “Aula – Brecht”, Petita Companyia de Teatre “Amantis” – La Baldufa amb “No li diguis burro al ruc fins que no li vegis la cua” Companyia Il·limitada espectacle infantil. Brau – Teatre amb l’obra “Magrinyana”. Infantil La Baldufa amb “Pa de ral”. Grup Caroca de Santander amb l’obra “Conoce Ud. la via láctea i Mambú se va a la guerra”. La Baldufa amb “Titelles i cercaviles”. Recitals pel Grup Oliva Negra i una altra propi de Bravium.

[separator-title] 1979.-[/separator-title]

La temporada encara que no tant important que l’anterior va ser prou complerta.

Repetiren direcció en Josep Bargalló, Jaume Amenós, Ramon Tapies i el mateix quadre d’actors que interpretaren l’obra “La Momone”, foren els que la dirigien agafant el nom de “Direcció – El Col·lectiu”.

Grups forans: Els Joglars amb l’obra “M-7 Catalonia”. Dagoll Dagom representant “Antaviana” i el Teatre Lliure amb “La nit de les Trivades”, tots ells contractats per Bravium encara que les representacions foren al Teatre Fortuny i Els Joglars amb l’obra l’Odissea al Pavelló d’Esports del Reus Deportiu. L’escola Mowgli “Grup el Carrilet” representà “Les armes de Bagatel·la i El Sastre i el Lleó”. El grup Tramvia de Mataró amb l’obra “Retaule d’un impossible diàleg” grup la Tramoia “representació infantil” i grup Taronjada natural “amb tres representacions”.

Recitals catalans per Joan Isaac i Marina Rosell i dos concerts d’orgue per Paco Forès.

[separator-title]1980.- [/separator-title]

El dia 3 de gener i segons acord de la nova Junta Directiva que presideix el Sr. Josep Maria Galofre, s’aprovà concedir l’escut d’or al Sr. Josep Maria Fargas Cardeñas i el de plata al Sr. Pere Virgili Sardà com a reconeixement a les tasques realitzades als últim anys en favor de l’Entitat. l’Acte tingué lloc el dia 25 de l’actual en el curs d’un sopar homenatge al restaurant Masia Crusells de Reus.

L’activitat teatral fou dirigida per Ramon Tapies, Salvador Maria Forès, Dolors Juanpere i Jaume Amenós.

També grups forans com Xesco Boix “infantil”. Fabià Puigcerver amb l’obra “Jordi Dandin” per a l’AET. La Favorita “Sopa de mijo para cenar”. La Serpentina “infantil”. Toni Giménez “infantil”. Els Trobadors “4 representacions infantils”. l’Estenedor “infantil” i els Passerells amb l’obra “Allò que tal vegada s’esdevingué”.

Recitals catalans per Francesc Pi de la Serra i els Esquirols.

[separator-title]1981.-[/separator-title]

Foren directors de l’activitat teatral d’aquest any, en Ramon Tapies, Jaume Amenós, Dolors Juanpere i Roser Boqué que organitzà la primera Innocentada Infantil, que com indica el seu títol, fou interpretada per els més joves de la casa.

L’Auca del Senyor Esteve fou dirigida per Dolors Juanpere i interpretada al Teatre Fortuny per l’A.E.T., també es representà al poble d’Alcover.

Enric Virgili va muntar l’obra “Un milionari del Putxet” a benefici del Carnaval, es representà primer a l’Orfeó Reusenc i posteriorment al Teatre Fortuny. La quasi majoria dels actors eren gent de casa nostra.

En cuan als grups forans d’aquesta temporada foren: Companyia I. La Puça “infantil” – Els Trobadors “infantil” – Càntir “infantil – Toni Giménez “infantil” i els Passerells “El cap i la fi”. Àngel Daban “recital de cançó” – Miquel Pujado, Ferran Torrents i Els Esquirols, recitals catalans. Concerts, 2 interpretats per la Banda de Villamaria i 1 per l’Orquestrina Galana.

[separator-title]1982.-[/separator-title]

L’activitat teatral d’aquest any fou bastant més reduïda que l’any anterior. Els directors foren Dolors Juanpere i Jaume Amenós així com Roser Boqué fent les 3 últimes representacions de la primera Innocentada Infantil els dies 2-3 i 4 de gener.

Continuaren encara que menys, les actuacions de grups forans. Curial i Viu-Viu amb l’infantil “l’Illa del Tam-Tam”. Noé Rivas “infantil” – l’Orquestrina Galana amb 2 recitals, l’Orfeó Reusenc amb 1 concert, Solé Pàmies amb un recital català i el grup Cantare con la Gorga amb un recital d’òpera de cambra.

[separator-title]1983.- [/separator-title]

L’activitat d’aquest any últim d’aquesta etapa fou pràcticament nul. Solament es representà el “Ball de la Mare de Déu de Misericòrdia” al Santuari del mateix nom, amb motiu de les Festes de Misericòrdia, el dia 24 de setembre i Jaume Amenós com a director es representà el Don Cuan Tanorio, 2 dies i l’Innocentada amb 3 representacions.

Aquest any, un fet molt desagradable, trenca el normal funcionament de l’Entitat. Tot comença arrel d’unes declaracions del membre de Junta Sr. Xavier Filella a la premsa local, ignorant, els últims muntatges que havia realitzat el director Sr. Jaume Amenós, el qual es dirigir per carta al President Sr. Josep Maria Galofre demanant la ratificació als mateixos mitjans i denunciant la falta de col·laboració d’aquesta persona en vers als mateixos muntatges. La carta data del dia 3 de gener.

17 de gener.- Aquest mateix dia la Junta Directiva envia una carta al Sr. Joan Cucarull i Senaller, expulsant-lo de l’Entitat al·legant l’agravi efectuat a la mateixa i per atemptar a la normal convivència.

A la Sra. Roser Boqué i Hernández per realitzar dins l’Innocentada Infantil números de travestiste i transformisme duts a terme per infants, que potencien la decadència i deformació dels mateixos, dels associats i del públic en general.

Al Sr. Joan Cogul i Capdevila, per la seva absència no justificada a les representacions fetes a Riudoms els dies 1 i 2 de gener. Per posar a la venda participacions de loteria, totalment equívoques en la seva redacció de la “Xaranga Bravium” de la que era representant davant la Junta Directiva amb desconeixement absolut per part de la mateixa.

Al Sr. Jaume Amenós i Masdéu per fer ús de la representativitat del Bravium, enviant als mitjans de comunicació de manera personal i al marge dels criteris de la Junta, comunicats referents a l’Entitat. També per realitzar números de travestiste i transformisme per infants dels espectacles Innocentada Infantil ’82 de la seva responsabilitat.

També amb aquesta data el President Sr. Josep Maria Galofre, envia una circular pels socis en la que al·legant motius personals els hi comunica la seva dimissió irrevocable així com de la resta de la Junta Directiva.

No cal fer història de tots els aconteixaments, si no ressaltar que aquest fet fou llarg i penós. La premsa local, el Correo Catalán …, es feia ressò dels aconteixaments.

El dia 2 de febrer i amb la dissolució de la Junta Directiva, es convoquen noves eleccions. Solament es presentà una única candidatura, encapçalada per la Srta. Montse Candini i casi la totalitat de l’anterior Junta. A la reunió hi assisteix el Sr. Prior com a persona capdavantera del Patronat (òrgan encapçalat pel Sr. Prior i antics presidents, que solament actua en casos extrems), es en aquests moments el màxim responsable de l’Entitat. Finalment aquesta reunió fou impugnada i suspesa per diferents motius de legalitat.

El dia 1 de març, el soci, rep una circular informant-lo d’aquesta reunió i que momentàniament es fa càrrec del Bravium aquest Patronat fins que es celebrin noves eleccions així mateix d’aquest Patronat el Sr. Prior anomena una Comissió Gestora encapçalada inicialment pel Sr. Josep Maria Vernis i Pujol i Pere Virgili i Sardà, als qui s’els hi encomana sota el seu bon criteri de designar la resta de persones que integraran la Comissió. Aquest foren Josep Maria Roig Rom, Salvador Maria Forès i Gomis i Josep Maria Fargas i Cardeñas.

El dia 3 de setembre, té lloc una altra assemblea per elecció a nova Junta proposada per el Sr. Josep Maria Vernis, i que quedà així:

 

President Josep Maria Vernis i Pujol

Vicepresident 1er. Josep Maria Roig Rom

Vicepresident 2on. Pere Virgili i Sardà

Tresorer Joan Ricart i Ollé

Secretari Estanis Figuerola i Gual

Vocals Lourdes Pons i Fuster

Leonor Bartolí i Santanà

Joan Cucarull i Senaller

Eduard Ferran i Pallejà

Joan Cogul i Capdevila

 

A continuació el Sr. President va presentar el seu programa d’actuació. Els quatre socis que foren expulsats són novament admesos a l’Entitat i dos d’ells formen part com a vocals d’aquesta Junta Directiva.

Com a primer acte de cara al soci i per motivar-lo el dia 8 de desembre el President Josep Maria Vernis envia una circular als socis convidant-los a una diada de convivència de germanor amb diferents actes.

Comparteix: